BEBELUȘ · JURNAL DE MĂMICĂ

12 lecții de viață pe care le-am învățat în cele 12 luni ca mamă

Photo credit: Valentin Negoescu (fotografdefamilie.ro)

Am petrecut primul nostru an alături de micuța V. și sunt convinsă că o să îmi lipsească tare mult perioada în care a fost bebeluș. Să fiu mamă a fost mult mai ușor decât credeam, din toate punctele de vedere.

Acum, uitându-mă înapoi la cele 12 luni petrecute împreună, mi-am dat seama că am învățat cele mai importante lecții de viață:

1. Sunt o femeie mult mai puternică decât credeam. Corpul meu de femeie minionă a ținut o sarcină vreme de 39 de săptămâni. În prima lună de viață am ținut-o în brațe aproape 12 ore pe zi pentru a o alăpta și a-i asigura confortul. Am trecut prin dureri crunte din cauza operației și a durerilor de spate, a ragadelor mamare, dar mușcam din dinți și tot o puneam la piept ori de câte ori cerea să fie alăptată. Am reușit să o alăptez exclusiv până la 6 luni, când am început diversificarea, iar acum încă o alăptez. Sunt mândră de mine că nu am renunțat și o voi înțărca numai atunci când va fi pregătită.

2.     Există dragoste la prima vedere – Din momentul în care mi-au pus copilul în brațe m-a cuprins o dragoste nemărginită pentru puiul meu mic de om.

3.     O mamă e întotdeauna îngrijorată – De când s-a născut micuța V. am fost într-o permanentă stare de îngrijorare.

4.     Sunt responsabilă pentru copilul meu – Mă preocupă atât starea ei fizică de sănătate, cât și echilibrul emoțional. Vreau știe că este un copil dorit și iubit și îmi doresc să devină un adult fericit.

5.     O mamă fericită crește un copil fericit – Mi-am dat seama că îi transmit copilului orice stare pe care o am, de bine sau de rău, așa că prefer să fiu mereu veselă. Îi cânt tot timpul, dansez când ascultăm muzică și mă maimuțăresc mereu pentru fetița mea, iar ea se distrează de fiecare dată. Sunt fericită că este în viața mea.

6.     Atenția acordată copilului meu este mai importantă decât orice alt lucru care trebuie făcut – Orice altceva este pe locul secund și poate fi amânat. Dacă copilul meu are nevoie de atenție, teancul de vase mai poate aștepta și rufele de asemenea. Mă asigur că îi asigur atenție și hrană, abia apoi mă ocup de treburile casei. Copilul este pe primul plan.

7.     Indiferent de câte cărți de parenting aș citi, tot nu mă învață cum să clădesc o relație cu copilul meu  – Încă de pe vremea când am rămas însărcinată mi-am cumpărat cărți de parenting pentru a învăța despre cum va fi viața cu un nou-născut. Ei bine, după ce am venit acasă cu copilul, mi-am dat seama că nu pot aplica aproape nimic din cărțile citite, pentru că fiecare copil este diferit: copilul meu doarme când vrea și cât vrea, mănâncă ce îi place și are propriile sale preferințe.

8.     Și mamele au nevoie de timp pentru ele – sunt mamă full-time dar, în același timp, sunt femeie și mai sunt și ambitițioasă, deci caut mereu să mă autodepășesc. Am grijă de copilul meu și este principala mea grijă, însă nu aș putea fi fericită dacă nu aș avea grijă și de mine fizic, mental și spiritual. Aș fi complet nefericită și frustrată și copilul meu ar fi fix la fel pentru că, așa cum am mai spus, cred cu tărie în vorba: “mamă fericită, copil fericit”.

9.     Sprijinul emoțional din partea partenerului este vital – Mai ales când mi-am privit în oglindă corpul imediat după naștere și a trebuit să mă obișnuiesc cu noua înfățișare sau când am simțit că nu mai poți face față oboselii și nopților nedormite. Partenerul meu m-a încurajat tot timpul și am simțit că pot face față noilor provocări. Totodată, suntem o echipă și ne asigurăm că copilul nostru este bine din toate punctele de vedere.

10.  Este greu până când te obișnuiești cu oboseala – Pentru mine cel mai crunt a fost să trec peste lipsa somnului, pentru că eram obișnuită să dorm câte 9-10 ore pe noapte. După ce s-a născut copilul, am crezut că nu o să fac față. Și acum am seri când nu mai pot adormi la loc după ce mă trezesc să o alăptez, dar m-am obișnuit cu dormitul în reprize.

11.  Zâmbetul copilului meu îmi luminează cele mai triste zile – Sunt o mamă fericită, dar se întâmplă să mai am și zile proaste. Fetița mea mă face să uit de toate problemele atunci când îmi zâmbește.

12. Timpul zboară – Și iată că a zburat deja un an de când sunt mamă și am aflat ce este fericirea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s