Fără categorie

Cum decurge alăptarea în timpul diversificării?

Photo credit: andreeagcristea.com

Am reușit să alăptez exclusiv până la 6 luni, iar apoi am început diversificarea clasică. Micuța V. nu a acceptat ușor mâncarea din cauza gag-urilor, prin urmare până la 7 luni nu a acceptat solide. Cu toate astea, laptele matern reprezintă baza alimentației până la 1 an, pentru că cantitatea de alimente solide pe care o mănâncă este, încă, limitată.

Diversificarea a început cu legume pasate la blender, dar micuța avea imediat gag după ce gusta mâncarea, vomita și refuza să mai mănânce, prin urmare oricât de foame i-ar fi fost se oprea mereu din mâncat din cauza gag-urilor. Nu am insistat niciodată să mănânce dacă nu a dorit. Ca să o fac să accepte, totuși, mâncarea și să se obișnuiască cu gustul legumelor am recurs la o altă metodă: i-am oferit zeama legumelor fierte. Într-un bol aveam zeama și în altul legumele. Îi ofeream două lingurițe de zeamă, apoi una de legume pasate. Am procedat așa timp de câteva zile până când nu a mai fost nevoie să separ zeama de legumele pasate.

După ce gag-urile au dispărut, după vârsta de 7 luni, a acceptat masa de prânz, apoi i-am introdus micul dejun și cina.

Ca regulă generală, îi ofer sânul întotdeauna după masă, la o distanță de aproximativ 30 sau 40 de minute. Deși am citit că ar trebui să îi ofer mai întâi sânul, apoi mâncarea, eu am procedat invers pentru a obișnui copilul cu hrana solidă iar sânul a rămas metoda ei preferată de liniștire și adormire după masă.

Acum micuța V. are aproape 9 luni și cu cât a început să mănânce mai multă hrană, cu atât a scăzut perioada petrecută la sân în timpul zilei, dar asta nu înseamnă că îi înlocuiesc alăptarea cu mâncarea solidă. Continui să o alăptez la cerere, ori de câte ori cere sânul, atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții. Respectăm intervalele orare în care primește cele 3 mese, iar alăptarea se amână cu aproximativ 40 de minute, până când obosește și cere sânul pentru a adormi.

Alăptarea nu poate fi înlocuită cu mâncarea pentru că sunt zile în care dorește să petreacă mai mult timp la sân, mai ales din cauza erupției dentare și zile în care sânii rămân plini de lapte pentru că se satură cu hrana solidă. Depinde foarte mult de starea ei și de cât de bine a mâncat. Oricum, laptele matern rămâne baza până când va mânca suficient de bine, astfel încât să fie înlocuit de cele 3 mese și alte gustări (pe care le voi introduce treptat).

OMS recomandă alăptarea în paralel cu diversificarea până la vârsta de 2 ani, dar obiectivul meu este să continui alăptarea până când micuța va împlini 1 an. Dacă voi reuși să o alăptez mai mult de atât, atunci voi continua alăptarea până când nu va mai cere sânul. Nu îmi doresc să o înțarc brusc, ci vreau să fie o înțărcare blândă, naturală. Laptele matern conține anticorpi și nutrienți pe care nu îi poate primi din laptele praf sau din mâncarea solidă, prin urmare alăptarea este benefică pentru copil.

Deși se spune că după 6 luni laptele matern este apă chioară, acest argument este fals. Prin alăptare, copilul își primește enzimele de care are nevoie pentru a digera mai bine solidele și este ocrotit de toate bolile pe care le face mama. Puteți citi mai multe despre beneficiile alăptării pe alapteaza.ro sau din articolul pe care l-am scris aici: https://andreeagcristea.com/2020/11/09/de-ce-este-bine-sa-alaptezi-bebelusul-si-care-sunt-riscurile-hranirii-cu-lapte-praf/

Despre cum am reușit să alăptez exclusiv am scris aici: https://andreeagcristea.com/2020/12/10/cum-am-reusit-sa-alaptez-exclusiv/

P.S. Acest articol nu blamează mămicile care își hrănesc bebelușii cu formulă de lapte praf, ci scopul este de a aduce la cunoștința proaspetelor mămici, în special acelora care nu știu nimic despre alăptare, informații noi, verificate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s