ALĂPTARE

De ce este bine să alăptezi bebelușul și care sunt riscurile hrănirii cu lapte praf

“Alăptarea este modul normal de a hrăni un copil, iar hrănirea artificială prezintă riscuri.”

Jack Newman

Sunt convinsă că ați văzut și voi în spoturile de la TV, cel puțin o dată, că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă alăptarea exclusivă a bebelușului până la vârsta de șase luni și continuarea alăptării în paralel cu alte alimente până la vârsta de doi ani.

Ce înseamnă alăptare exclusivă? Alăptarea exclusivă se realizează fără apă, sucuri, ceaiuri, formulă de lapte praf și fără utilizarea tetinelor si a biberoanelor. Deși pare nerealistic, alăptarea exclusivă este posibilă, trebuie doar ca mama să își dorească să alăpteze, să se informeze din surse sigure și să nu renunțe.

Care sunt beneficiile alăptării exclusive? Am scris mai jos doar două dintre ele, preluate din “Ghidul pentru alăptare al Doctorului Jack Newman”:

  1. Hrănirea la sân stimulează dezvoltarea conexiunilor neuronale în creierul copilului, ajută la dezvoltarea maxilarului și a mușchilor faciali ai copilului și permite transferul de germeni de la mamă la copil și de la copil la mamă, ceea ce contribuie la protecția copilului împotriva alergiilor.
  2. Alăptarea reprezintă o “relație de reciprocitate”: când copilul devine agitat sau dă semne că dorește sa fie hrănit, se declanșează reflexul de ejectie a laptelui matern, astfel încât alăptarea nu numai că satisface foamea copilului, alintându-l, dar în același timp detensionează sânul plin al mamei, determinând eliberarea de hormoni care o fac să se simtă apoi mai liniștită și mai iubitoare.

Ce surse de informare avem la dispoziție? Din fericire, în România există consultanți în lactație și alăptare IBCLC care pot ajuta mamele să aibă un start bun în alăptare: să le învețe cum să atașeze corect bebelușul la sân și cum să alăpteze exclusiv.

Care sunt riscurile hrănirii cu formulă de lapte praf? Am preluat următoarele paragrafe din “Ghidul pentru alăptare al Doctorului Jack Newman”:

  • Uniformitatea formulelor de lapte praf nu corespunde nevoilor copilului, așa cum o face laptele matern, care se schimbă constant, pe masură ce copilul crește, facându-l să se simtă sătul și satisfăcut.
  • Incidență mai mare a diabetului de tip 1 în primul an de viata și de tip 2 la adulții hrăniți cu lapte praf.
  • Risc crescut de sindromul morții subite infantile la copiii hrăniți cu lapte praf. Cercetătorii au descoperit că hrănirea copilului cu lapte praf dublează riscul ca acesta să moara de SMSI.
  • Risc mai mare de supraponderabilitate și obezitate. Laptele matern uman își mărește conținutul de grăsimi pe masură ce copilul bea mai mult lapte din sân. Acest lucru are rolul de control al apetitului: copilul se simte sătul și se oprește din supt, spre deosebire de copilul hrănit cu biberonul, care este îndemnat să termine sticla, ceea ce duce la consum în exces și la reducerea sensibilității și a simțului de sațietate.
  • Alte riscuri: risc crescut de infecții ale urechii, risc ridicat de probleme mentale, eficiență scazută a vaccinurilor, dezvoltare inadecvată a maxilarului și a mușchilor faciali, risc crescut de infecții și boli gastrointestinale etc.

P.S. Acest articol nu blamează mămicile care hrănesc bebelușii cu formulă de lapte praf, ci scopul este de a aduce la cunoștința proaspetelor mămici, în special acelora care nu știu nimic despre alăptare, informații noi, verificate.

Tu vrei să îți alăptezi bebelușul? Lasă-mi părerea ta în comentarii.

Surse: 1. Newman, J. și Pitman, T. (2014). Ghidul pentru alăptare al Doctorului Jack Newman, Ed. Multi Media Est Publishing, p.3-7. 2. Organizația Mondială a Sănătății (World Health Organization). Disponibil pe: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding

Follow me:

2 gânduri despre „De ce este bine să alăptezi bebelușul și care sunt riscurile hrănirii cu lapte praf

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s